El joc com a eina educativa

El joc presenta una dualitat: per una banda és un recurs educatiu amb el que es pot treballar qualsevol concepte, però alhora és un contingut per si mateix, un objecte d’estudi amb nombroses branques. Els jocs es poden classificar segons l’espai, la tipologia, i el nombre de participants o les dimensions socials, intel·lectuals o culturals que es posen en marxa en el moment de jugar.

El joc té una gran importància dins l’àmbit educatiu, si analitzem les diferents corrents metodològiques podem comprovar que les activitats lúdiques portades a l’aula generen un ambient que afavoreix que el procés d’ensenyament-aprenentatge sigui amè al mateix temps que efectiu i productiu.

El component lúdic, com a instrument per a la motivació de l'infant proporciona grans avantatges i podem comprobar que són molts els jocs que es poden utilitzar per practicar les diferents destreses o habilitats que en aquesta pàgina web es mostren.

Alguns dels avantatges que podem trobar serien que, el joc, proporciona una oportunitat de comunicació real per la qual cosa es construeix un pont amb el món real afavorint un clima positiu, relaxat, de confiança e intercanvi mutu.

D’altra banda inciten a la participació, durant el temps que dura el joc els infants es veuen d’una manera activa dins el procés, és un element de diversió que motiva i en el qual es poden practicar continguts que alhora es treballen des de l’aula, per tant, podem dir que la seva utilització és del tot versàtil.

Ens permeten presentar continguts nous, a la vegada que s’afiancen i repassen els continguts adquirits. Des d’una perspectiva personal, el joc genera plaer, és un repte personal al mateix temps que estimula la creativitat i la imaginació, afavoreixen la comunicació, la integració i la cohesió grupal, alhora que es plantegen estratègies de memorització visual, cinètica i auditiva.

Afavoreix el llenguatge, la comunicació i ens ajuda alhora de transmetre unes normes a l’infant. Ajuda a mantenir una distància entre l’educador/a i el nen/a. Un fet important per tenir en compte en el joc son les característiques de cada infant, adaptant-se a les seves capacitats i ritmes de desenvolupament en tot moment, partint d’una metodologia flexible. És a dir, que, tots els jocs són adaptables i/o modificables. La finalitat de l’educació és la de fer una promoció social de l’infant.

El joc, és un recurs, un medi educatiu; per tant, hem de donar-li una importància elevada i un reconeixement del que encara no disposa en el camp educatiu. L’educador/a utilitza el joc en el seu treball transmetent valors, sabers, pautes i uns límits en l’infant, i això, és el que compren l’educació.